Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη “Σωστή Διατροφή”.

Α? και Β? τάξεις:

Την Πέμπτη 23­10­2014, εμείς οι μαθητές της Α ? και της Β επισκεφτήκαμε το Πάρκο της γειτονιάς μας, το Παναιτώλιο.

Μιλήσαμε για το φθινόπωρο και την υγιεινή διατροφή. Παίξαμε στην παιδική χαρά, παρατηρήσαμε τα μανιτάρια, τα νοτισμένα από τη βροχή φύλλα και απολαύσαμε το υγιεινό πρωινό που είχαν ετοιμάσει οι μαμάδες μας. Οι δασκάλες μας μάς κέρασαν μπανάνες, σταφίδες, καρύδια, αποξηραμένα κράνα ­ που μας ξετρέλαναν ­ σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο πάνω σε φρυγανιές. Τα γκρίζα σύννεφα εντωμεταξύ είχαν κάνει απειλητικά την εμφάνισή τους και όλα έδειχναν ότι σε λίγη ώρα θα ξεσπούσε μια γερή νεροποντή, την οποία ευτυχώς αποφύγαμε. Απαθανατίσαμε τις ωραίες μας στιγμές και σας δίνουμε ένα μικρό δείγμα εκείνης της ημέρας.
DSC02651
DSC02653
DSC02638
DSC02639
DSC02642
DSC02644
DSC02645
DSC02646
DSC02647
DSC02648
DSC02650

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 24­10­2014.

Oι μαθητές της Β ? τάξης, με αφορμή το βιβλίο «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο» του Β. Ηλιόπουλου, μιλήσαμε για την αξία της υγιεινής διατροφής και της μεσογειακής δίαιτας, ανακαλύψαμε τα φρούτα που τρων οι ήρωες των αγαπημένων μας παραμυθιών και συμπληρώσαμε αντίστοιχα φύλλα εργασίας από τη Μελέτη μας (Ευέλικτη Ζώνη).

Αργύρη Σοφία – Σπύρου Δέσποινα

DSC02656 DSC02657 DSC02659 DSC02661 DSC02662 DSC02663 DSC02664


Γ? και Δ? τάξεις:

Παρασκευή 24­10­2014.

Την 1η ώρα του διδακτικού ωραρίου, αναλύσαμε την πυραμίδα υγιεινής διατροφής και τη σχεδιάσαμε.

Στη συνέχεια παρουσιάσαμε όλες τις κατηγορίες τροφών, δίνοντας έμφαση στα καλά ή στα κακά λίπη ώστε να γίνει κατανοητό ότι η χώρα μας εξαιτίας του μεσογειακού κλίματός της, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Επίσης, τονίσαμε τη σημασία των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στη διατροφή, γνωρίζοντας τις τροφές που περιέχουν τα παραπάνω.

Την 2η ώρα πήγαμε στην τραπεζαρία του σχολείου και τα παιδιά έφαγαν ένα υγιεινό προϊόν, σχολιάζοντας τι έτρωγε το καθένα και τι του πρόσφερε.

Στο διάλειμμα το δεκατιανό τους ήταν επίσης ένα γεύμα υγιεινό όπως τονίζουμε καθημερινά να είναι.

Την 3η ώρα, φτιάξαμε ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο υγιεινής μεσογειακής διατροφής (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).

Πέππα Ευαγγελία – Κουβαρτά Δέσποινα


ΣΤ? τάξη:

Παρασκευή 24­10­2014.

Έγινε συζήτηση για την Υγιεινή Διατροφή και ειδικότερα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τρεφόμαστε σωστά καθώς και για τις ομάδες τροφίμων. Αναφερθήκαμε επίσης στα βιολογικά και οργανικά τρόφιμα. Μιλήσαμε ακόμα για τις αντιοξειδωτικές τροφές όπως και για τις τροφές εκείνες που αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου.

Τέλος, την ώρα της πληροφορικής, οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό βίντεο ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα του Νεανικού Διαβήτη Τύπου 1. (Υλικό: DVD του ΥΠΑΙΘ). Ακολούθησε ολιγόλεπτη συζήτηση πάνω στο βίντεο που προηγήθηκε και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την προβολή εκπαιδευτικού βίντεο – που έχει δημιουργηθεί από τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Ι.Δ.Σ. ΔΕΑΣΑΛ Αλίμου – με θέμα “Είμαι ….. ό,τι τρώω!” και ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσογειακή Διατροφή (Υλικό: πηγή YouTube: “Είμαι ….. ό,τι τρώω!”)

Αργυροπούλου Ξένη – Χατζησταυριανός Κώστας